Westbrook City Hall

LachmanArchitectsMixed-Use-Icon-redsmall

Westbrook City Hall | Westbrook, ME

LachmanArchitects WestbrookCityHallThe City of Westbrook’s municipal functions are housed in City Hall, a mid-20th century structure that was originally built as an insurance office. For years the City has made minor adaptations to fit into the building on a case-by-case basis without an overall strategic plan, resulting in space that is not used efficiently. In addition, bathrooms used by the public and staff are not ADA compliant. Recognizing these shortcomings, the City’s goal is to make the bathrooms accessible and improve the physical organization of municipal functions and work environment.

Phased Approach

The project has evolved through several phases as goals, challenges and opportunities became better understood.

 

Phase 1: Fall 2013–1st Floor Only

The City requested assistance from Lachman Architects & Planners to:

  • conduct an objective and comprehensive analysis of existing space, physical constraints and usage
  • explore fresh concepts how to better organize municipal functions
  • provide the City with scenarios for review
  • assist the City to select a preferred scenario

Phase 2: Fall 2014–1st and 2nd Floors

The City requested continuing assistance from Lachman Architects & Planners to:

  • update Base Information
  • minor Changes to 1st Floor Concept
  • explore Concepts for 2nd Floor use & Integrate with 1st Floor

Phase 3: Spring 2015–1st and 2nd Floors  

Westbrook’s School District and City Hall considered co-locating School District administrative offices in City Hall’s 2nd floor. The objective was to improve partnering through closer corporation, improved organizational efficiencies and shared/saved administrative overhead. The City requested continuing  assistance from Lachman Architects & Planners, and subsequently decided not to pursue this effort.

Phase 4: Winter/Spring/Summer 2016–Construction Implementation

This phase implements the Phase 1 concept, which features a new Hub--a welcoming, efficient, civic-quality space for public/staff interactions. The design concept was advanced to Bidding Documents, and construction is anticipated to begin May 2016, with occupancy in July 2016.